Magyar Vitorlázórepülő Rally Kupa 2024

Támogatóink

Magyar Vitorlázórepülő Szövetség

AKTUÁL BAU Építőipari és Kereskedelmi Kft.

SZEMP Air Légiszolgáltató Kft.

KÖLES Parképítés

HA-VI-ÉP Kft.

Márkusz Építő

Live Glidernet.org
Live Glidernet.org
Meteograms
Meteograms
A magyarországi talaj fizikai félesége
A talaj fizikai félesége
Időkép.hu
Felhőkép
Open Glider Network Range
Open Glider Network Range

Magyar Vitorlázórepülő Rally Kupa 2024 évi Versenykiírása

Érvényes 2024. március 12-től

1.     Preambulum

A Magyar Vitorlázórepülő Rally Kupa egy decentralizált, több helyszínen előre meghatározott versenynapokon (futam) lebonyolított versenysorozat. A versenyre nevezhet mindenki, aki teljesíti a Magyar Vitorlázórepülő Kupa (MVK) verseny nevezhetőségi feltételeit. A nevezési határidő minden futamot megelőző hét péntek. A versenyre nevezés egyben az MVK nevezést is magában foglalja, tehát az MVK nevezési díjat előzetesen be kell fizetni! Az egyes futamok rendezői az adott futamra nevezési díjat kérhetnek.

 

2.     A futamok helyszínének és időpontjának kiválasztása

Az egyes futamok más-más helyszínen kerülnek lebonyolításra. A helyszínek 4 régióba sorolódnak (1 régió, 2 régió, 3 régió 4 régió). Egy régióban nem rendezhető futam egymást közvetlenül követő időpontokban, és lehetőség szerint törekedni kell rá, hogy egy adott régióban a futamok időben elosztva kerüljenek megrendezésre a szezon során. A rendezésre a klubok az MVSZ Elnöksége felé szándék nyilatkozatot kell, hogy tegyenek. A futamok időpontjait az MVSZ tavaszi küldöttgyűléséig a MVSZ Elnöksége nyilvánosságra hozza. Az adott évi futamok rendezésére a jelentkezést legkésőbb március 1.-ig kell jelezni az MVSZ Elnöksége felé. A futamok rendezőinek a saját futamukra vonatkozó Bulletint 30 nappal a futam előtt nyilvánosságra kell hozni.

 

3.     A futamok lebonyolítása:

Az egyes futamokon minimum 2 versenynap megrendezésére kell lehetőséget biztosítani. Az egyes futamokon minimálisan 6 induló szükséges. A futamokon a Magyar Vitorlázórepülő Versenyszabályzat szerinti Sebességi versenyszám kijelölt fordulópontokkal (RT) feladat típust kell használni.

 

A futam utolsó versenynapján, amennyiben előtte nem került megrendezésre versenyszám, a versenyzők egyénileg dönthetnek úgy is, hogy eltérnek a feladattól, ebben az esetben az MVK szabad táv értékelése szerint kapnak pontot.

 

A rendezőknek törekednie kell az esélyek kiegyenlítésére. A résztvevőknek a repülőgépeik indexszámához igazított hosszúságú feladatokat kell kiírni (Indexek: Club: 82-102, 15M: 102-114, Open:114 fölött).

 

Minden esetben a verseny vezetője határozza meg az indulási vonal nyitásának idejét. A vonalnyitás után érvényes starttal nem rendelkező versenyzők repülése nem számít bele a Rally kupa eredményébe.

 

Vonalnyitás a rendezők döntése szerint lehet regatta start is.

 

A versenyzők napi értékelése a kiírt feladaton az MVK pontszámítása alapján történik. A pontszámításnál az MVK indexlistát kell figyelembe venni. A versenyzők által repült feladatokat az MVK rendszerébe is fel kell tölteni, így azok az MVK-ban is értékelve lesznek. Amennyiben a versenyző repülése az MVK szabályzat szerint szabadtávként is kiértékelhető, és ha az MVK-ban kedvezőbb eredményt ad a versenyzőnek, úgy ott azt kell figyelembe venni.

 

Érvényes napnak számít, ha legalább 1 versenyző túlrepüli a minimális távolságot (a gép MVK indexszáma km-ben).

 

Az egyes futamok értékelésénél a napi pontszámok összesítésével kell sorrendet felállítani. Az így elért futam eredményeket a regionális és éves eredmény összesítésekre a következő táblázat szerint viszi tovább a versenyző:

 

 

 

Adott futamon elért helyezések

Összesítéshez tovább vitt pontok

1

10

2

8

3

6

4

5

5

4

6

3

7

2

8

1

9

0

10<

0

 

4.     A futamok összesítése:

A Futamok összesítésénél minden nevezett versenyző eredményét figyelembe kell venni.

4.a Az Rally Kupa sorozat éves eredményébe az alább meghatározott mennyiségű egyéni eredmény kerül összegzésre:

• adott évben megrendezett futamok legfeljebb 75%-a, de minimum 6 db.

A versenyző elért éves eredménye az így meghatározott számú legjobb eredményeinek összege.

 

4.b A Rally Kupa sorozat regionálisan értékelhető, ha az adott régióban megrendezésre került minimum 3 db Futam (az eredményesség nem feltétel). A versenyző regionális eredménye az adott régióban megrendezett Futamokon elért Rally pontjai közül a legmagasabb kettő összege.

 

A Rally Kupa adott évi és/vagy regionális győztese az így számolt legmagasabb pontszámot elért versenyző. Pontegyenlőség esetén, az egyes futamokon elért helyezéseket kell nézni. A győztes a több első, ha az is egyenlő, akkor a több második, a több... (és sorrendben így tovább) helyezést elért versenyző. Ha ez alapján is pontegyenlőség állna fenn, akkor a futamokon repült összes pontszámot kell figyelembe venni.

 

A verseny nem számítható bele a Magyar Vitorlázórepülő Ranglistába. A versenyzők Ranglista pontot az MVK eredményük után kapnak.

 

A verseny jegyzőkönyvét a verseny után 5 napon belül el kell küldeni az MVSZ Elnökségének, amelynek szükséges tartalmaznia a regatta start indulási vonalának nyitó időpontját.